Institute for Mathematical Behavioral Sciences

WORKSHOP ON
"THE EVOLUTION OF PSYCHOLOGICAL CATEGORIES"

  MARCH 14-16 , 2008

LOCATION: Luce Conference Room, SSPA 2112

FRIDAY, MARCH 14

1:30

WELCOME

1:45 - 3:15

PAUL KAY, Linguistics, UCB and TERRY REGIER, Psychology, University of Chicago
Relativity vs. universals: an obsolete dichotomy

10 minutes of questions

3:25 - 4:25

GREG ASHBY, Psychology, UCSB
�The neurobiology of perceptual categorization: From learning to automaticity

10 minutes of questions

4:35 - 4:50

BREAK IN SSPA 2142

4:50 - 5:50

TOM GRIFFITHS, Psychology, UCB
Analyzing cultural evolution by iterated learning

10 minutes of questions

SATURDAY, MARCH 15

9:00 - 10:00

PARTHA NIYOGI, Computer Science, University of Chicago
The Computational Nature of Language Learning and Evolution

10 minutes of questions

10:10 - 11:10

LUC STEELS, SONY, Paris
"Multi-agent Models of Category Formation"

10 minutes of questions

11:20 - 11:35

BREAK IN SSPA 2142

11:35 - 12:35

JAY McCLELLAND, Psychology, Stanford
�Representation, Development and Disintegration of Conceptual Knowledge: A Parallel-Distributed Processing Approach�

10 minutes of questions

12:45 - 2:15

LUNCH BREAK

2:15 - 3:45

KIMBERLY JAMESON, Mathematical Behavioral Sciences, UCI and NATALIA KOMAROVA, Mathematics, UCI
"Agent-based color categorization: the role of population and color-stimulus heterogeneities"

10 minutes of questions

3:55 - 4:10

BREAK IN SSPA 2142

4:10 - 5:10

ANDREA BARONCHELLI, Universitat Polit�cnica de Catalunya
�Cultural route to the emergence of linguistic categories� (Baronchelli)

10 minutes of questions

 

 

SUNDAY, MARCH 16

9:00 - 10:00

LISA PEARL, Cognitive Sciences, UCI
"Learning-driven linguistic evolution"

10 minutes of questions

10:10 - 11:10

RORY SMEAD, Logic and Philosophy of Science, UCI
"Indirect Reciprocity and the Evolution of 'Moral Signals'"

10 minutes of questions

11:20 - 11:35

BREAK IN SSPA 2142

11:35 - 12:35

MICHAEL LEE, Cognitive Sciences, UCI (co-author Wolf Vanpaemel, University of Leuven)
�Using hierarchical Bayesian modeling to help understand the generation and representation of categories�

10 minutes of questions

12:45 -

GROUP DISCUSSION LEAD BY DON SAARI AND OTHERS

©